We hebben de afgelopen dagen veel aandacht gegeven aan Zwift, het virtuele wielerspel. Er is ook veel te doen: social rides, races en binnenkort een heus open Nederlands Kampioenschap!

Logisch gevolg: Hoe werkt het en wat moet het kosten?

Ik heb het voor u uitgezocht. Geen interesse in een stukje verdieping? Ga dan meteen naar de voordeligste oplossing.

Hoe werkt Zwift? Nou, heel handig. Je koopt een slimme trainer en een ANT+ dongle (USB stick). Je installeert de software en als alles goed gaat koppelt Zwift via de USB ANT+ dongle de trainer met het spel. Vanaf dat moment stuurt het spel de weerstand aan.

Je kan het spel ook spelen zonder slimme trainer, je hebt dan wel een ANT+ dongle en een ANT+ cadans/speed sensor nodig. Via een algoritme berekent Zwift dan je snelheid in het spel, de zogenaamde zPower. Je kunt al dan niet de weerstand handmatig aanpassen. Je mist dus een stuk interactiviteit met het spel, je voelt niet wanneer je bij iemand in het wiel zit of een berg beklimt.

Waarom zou ik een dure slimme trainer kopen? Je kunt een interactieve trainer kopen voor 300 euro. Waarom zijn er dan toch mensen die meer of veel meer uitgeven aan de trainer?

Dat heeft veelal te maken met de maximale weerstand die de trainer kan bieden. Hoe meer weerstand, hoe duurder het apparaat. En met een beetje geluk nog stiller ook. De geboden weerstand wordt weergegeven in hellingsgraad (flauwekul!) of in wattage (logisch!).

Een weergave in hellingsgraad is flauwekul, want dat is afhankelijk van je gewicht. Als je 50kg weegt, kun je met een trainer die 700 Watt weerstand geeft vrij realistisch de Mortirolo oprijden. Weeg je 100kg, dan is die 700 Watt maar net genoeg voor de Cauberg.

Het wattage heeft logischerwijs ook te maken met het sprinten. In Zwift heb je diverse sprintsegmenten waar je tijd gemeten wordt. Een Cavendish sprint maximaal met 1500 Watt en die power kan hij dus niet kwijt op een goedkope trainer. Ikzelf sprint maximaal met 1200 Watt. Waarom ik dan geen prof ben? Ik weeg 105 kilogram… maar ik ben ook héél lang. Mijn gewicht en maximale output betekenen wel dat ik een trainer moet zoeken in een iets duurder segment. Onderaan dit artikel heb ik voor het geval dat ook mijn Wahoo-setup uitgeschreven.

Naast weerstand en geluid kan een duurder apparaat ook meer stabiliteit betekenen. Zeker de apparaten met een vliegwiel van enkele kilo’s staan als een huis. Dat betekent dat je zonder angst voluit kunt sprinten. Op mijn trainer van 18kg kan ik voluit staand sprinten zonder om te vallen. In het algemeen kun je stellen: hoe zwaarder het apparaat, hoe stabieler. De duurste opties zijn overigens direct-drive wat betekent dat je het achterwiel uit je fiets haalt en de fiets direct op de trainer ‘monteert’. Hierbij moet je opletten dat de trainer eenzelfde tandwiel heeft als je groep. Qua stabiliteit en nauwkeurige weerstand is dit het hoogst haalbare.

Naast het spel en de trainer is het ook wel aardig de setup te vervolledigen met een hartslagband. De trainer meet meestal je power en cadans en om je trainingsdata compleet te hebben is hartslag een niet te verwaarlozen variabele. Neem daarom direct een ANT+ geschikte HR-band, Zwift herkent deze en geeft de hartslag ook weer in het spel. Met deze variabelen – power, cadans, snelheid en hartslag – is de rapportage in Strava compleet.

Goedkoopste oplossing: 335 euro

Trainer Elite Qubo Digital B+ € 300
2MOSO ANT+ Dongle € 35
Totaal € 335
Abonnement Zwift $15 per maand

Mijn setup, geschikt voor 105kg: 665 euro

Trainer Wahoo Kickr Snap € 550
Wahoo ANT+ Dongle € 65
Wahoo HR band € 50
Totaal € 665
Abonnement Zwift $15 per maand

 

Ik heb overigens de HR-band van Wahoo gekregen bij de Elemnt fietscomputerbundel (€ 400). In deze bundel zit de Elemnt fietscomputer, de HR-band en 2 sensoren voor snelheid en RPM. Al deze onderdelen worden door Zwift via de ANT+ dongle herkend. Via de fietscomputer is de trainer te bedienen, alhoewel dat in Zwift niet nodig is. Grootste voordeel van al deze gadgets van Wahoo Fitness is de onbetwiste compatibiliteit en superstabiele werking. Zowel voor wat betreft het buiten fietsen als het indoor trainen. Ik lees wel eens over connectie-verlies met een of andere sensor waardoor Zwift niet meer lekker werkt, ik heb daar vanaf dag 1 met deze setup nooit last van gehad. Alles werkt, alles communiceert met elkander. Als ik bv. buiten fiets zet ik bij vertrek de Elemnt aan en bij thuiskomst sluit ik de rit af. Voordat ik van de fiets ben is Strava al bijgewerkt via de wifi. Idem dito voor een ritje in Zwift.

Bas Van Eijk
Laatste berichten van Bas Van Eijk (alles zien)