Binnen Zwift heb je de mogelijkheid om zelf je wielershirt te kiezen. Een mooi overzicht van de beschikbare kleedjes vind je op zwiftblog. Het wielerpak van Het is Koers! is ook virtueel beschikbaar!
Windows en MAC: Wanneer je in de virtuele wereld van Zwift zit, druk op de P en toets de code HIKKIT32616 in. Ziedaar! Omgekleed en wel.
iPad: Op de iPAd is het nog niet mogelijk van shirt te wisselen. Installeer daarom Zwift op een computer, log in en kies eventueel voor just watch om in de virtuele wereld terecht te komen. Daar kunt u vervolgens op de P drukken en de code invoeren.
- Software: download Zwift. De eerste 7 dagen zijn gratis, nadien $10 per maand.
- een Fiets
- Fietstrainer (Slim of dom?)
- Computer (Apple, Windows) of iPad (Minimale vereisten)
- In geval van Windows een ANT+ USB dongle
Als uw fiets goed vastgezet kan worden op de fietstrainer kunt u de fiets gebruiken binnen Zwift.
Op de trainers met achterwiel-aangedreven roller – de reguliere trainer – wordt de fiets vast gezet middels een klem op de snelspanner. Toerfietsen, racefietsen en mountainbikes zullen meestal probleemloos op een fietstrainer vastgezet kunnen worden. Let op bij sterk afwijkende wielmaten en MTB’s met een steekas.
Als u een direct drive-trainer heeft, haalt u het achterwiel eruit en wordt de ketting om de aandrijfas van de trainer gelegd. Hierbij moet de cassette op de trainer compatible zijn met uw groepset. Bij alle direct drive-trainers kunt u de cassette van de trainer vervangen (behalve als u een heel exclusieve groepset heeft).
De voorkeur gaat sterk uit naar een slimme trainer.
Een slimme trainer praat middels ANT+ of Bluetooth met de software van Zwift en vanuit het spel wordt de weerstand geregeld. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is dat wanneer u een virtuele helling op fietst, de weerstand groter wordt naar mate het stijgingspercentage toeneemt. Dit is logischerwijs ook afhankelijk van uw gewicht. Hier vindt u een overzicht van alle geschikte trainers.
Daarnaast ervaart u minder weerstand wanneer u in het wiel van een enkeling of een groep zit. Fietst u alleen wordt de weerstand berekend op basis van uw lengte. Hoe groter, hoe meer weerstand.
Heeft u geen slimme trainer dan kunt u nog steeds gebruik maken van Zwift. U heeft dan op zijn minst een snelheidsmeter of vermogensmeter nodig die kan praten met Zwift (via Bluetooth of ANT+) en een klassieke trainer die door Zwift wordt ondersteund. De software berekend dan op basis van uw snelheid en / of vermogen in combinatie met rekengegevens verkregen door het ijken van de trainer een geschatte snelheid.
Uit ervaring kunnen we u vertellen dat het gebruik van een slimme trainer de fietservaring binnen zwift erg versterkt. U heeft al een slimme trainer vanaf +/- 3oo euro.
Een slimme trainer moet met de software praten. Dit kan op 2 manieren, namelijk Bluetooth en ANT+. Slimme trainers ondersteunen één of beide protocollen.
ANT+
Als u de trainer direct wilt aansluiten op uw windows computer moet u een ANT+ dongle (€35 via FuturumShop) aanschaffen. De trainer communiceert dan draadloos met deze USB stick. Naast de trainer zijn er ook hartslag, snelheid en cadans sensoren verkrijgbaar die via ANT+ communiceren. Zwift gebruikt alle data die het via de ANT+ binnenkrijgt in het spel.
Bluetooth
Via Bluetooth kan ook, maar dan heeft u ook een smartphone nodig met de gratis app Zwift Mobile Link. Deze app is beschikbaar voor Android en Apple’s iOS. Uw trainer praat via de app met Zwift. Zwift gebruikt deze gegevens voor de spelweergave op uw computer. Zowel smartphone als computer dienen op hetzelfde netwerk actief te zijn.
iPad / iPhone
Als u Zwift speelt op een Apple iPad of iPhone dient u gebruik te maken van bluetooth.
Conclusie
Onze voorkeur gaat qua stabiliteit en compatibiliteit uit naar communicatie via het ANT+ protocol. Indien uw computer mét de ANT+ dongle te ver van de computer af staat kan het zijn dat de verbinding niet stabiel is. Een eenvoudige USB verlengkabel brengt dan uitkomst.
Naast een trainer en de software is ook uw computer van belang. Zwift heeft een aantal minimale eisen gesteld aan uw hardware:
- OS: Windows 7 x64 bit, OSX 10.8
- CPU: Intel Core 2 Duo
- Geheugen: 4GB
- Grafische kaart: 1GB dedicated GPU, or embedded Intel HD 4000/AMD R5
- Ruimte: 4GB of free space
Naast een Apple MAC of Windows PC is het ook mogelijk Zwift te gebruiken op een Apple iPad.
Als u een groot scherm (TV) wilt gebruiken voor Zwift is het wellicht vestandig iets meer te investeren in de videokaart. Op Zwiftalizer kunt u zien hoe Zwift draait op verschillende configuraties. Indien u een computer gebruikt kunt u het beste een HDMI kabel gebruiken, vanaf de iPad is het mogelijk de beelden draadloos te streamen naar een TV welke is aangesloten op Apple TV.
Als u speciaal voor Zwift een computer wilt aanschaffen is een Intel NUC een mooie oplossing. Deze kleine PC’s zijn over het algemeen krachtig genoeg voor Zwift en beginnen rond de 300 euro.
U heeft net uw nieuwe smart trainer binnen en uw computer herkent de ANT+ USB dongle. In vol ornaat staat u achter uw laptop om nu eens eindelijk los te gaan op Watopia. U kunt haast niet wachten…
Dat snappen we maar u moet echt eerst even 2 stappen ondernemen voor de juiste spelervaring!
- Update de firmware van uw smart trainer. Bij de meeste trainers gaat dit middels de bijbehorende app. Voor Wahoo is deze Utility app beschikbaar op Android en iOs. Voor Tacx kunt u de app hier downloaden.
- Kalibreer de trainer. Fiets 10 minuten de trainer “warm” en volg de stappen in de utility app van uw trainer.
Op Zwift worden allerhande ritten georganiseerd. Zowel gezamenlijke ritjes om des keizers baard als wedstrijden op het scherpst van de snede! Wordt het evenement genoemd in de “officiële Zwift evenementen kalender“, dan is het makkelijk. Inschrijven kan op 2 manieren:
1) Start Zwift op. Na het inloggen en alvorens de spelwereld te betreden, komt u in het scherm in de afbeelding hier links. De evenementen worden naast de rode pijl opgesomd. Inschrijven gebeurd door een categorie* te kiezen bij het evenement naar keuze: A, B, C, D of E (Everyone) en tegenwoordig ook steeds vaker W (woman). (* FAQ In welke catagorie…?)
2) Inschrijven op een evenement is ook mogelijk via de Mobile Zwift Link app (iOS/Android). In de app kiest u linksboven voor menu en dan voor “events“. Zie afbeelding rechts. De App is sowieso handig als “tweede scherm”, om snel te communiceren met medefietsers en voor screenshots.
Wanneer je je hebt ingeschreven voor een door Zwift ondersteunt evenement, dan dien je natuurlijk op tijd in Zwift aanwezig te zijn om deel te nemen. Zorg er voor dat je een kwartiertje van te voren inlogt. Zo heb je wat marge voor als Zwift een update nodig heeft of wanneer er bijvoorbeeld problemen zijn met de ANT+ of Bluetooth sensoren. Zit dat allemaal mee, dan heb je nog ruim tijd voor een warming-up. En dat is zeker bij een wedstrijd niet onverstandig!
Een half uur voor aanvang van het evenement verschijnt links onderin de spelwereld een “countdown” klok met de mogelijkheid aan het evenement deel te nemen. Als je daar op drukt kom je in het startvak terecht en kan je weliswaar gewoon doortrappen maar blijf je op dezelfde locatie staan. Alsof je op een hometrainer zit,… 😉
Naast de officiële evenementen zijn er ook races die niet in de kalender staan. Wellicht omdat Zwift ze nog geen plekje op de kalender gegeven heeft of wellicht omdat ze het anders willen aanpakken. Hoe dan ook, op bijvoorbeeld zwiftcalendar.com vind je een aantal van dergelijke races. Kijk op de pagina van de race hoe deel te nemen. Meestal betekent dit verzamelen bij de startvlag en vertrekken op het moment dat de wedstrijdorganisatie dat roept via de chat.
De waarde FTP is belangrijk in Zwift. Het staat voor Functional Threshold Power.
Watt: Het vermogen dat jij opwekt door te fietsen.
FTP: Het gemiddelde wattage dat je 60 minuten lang kunt volhouden.
W/kg: Je FTP gedeeld door je lichaamsgewicht.
Voorbeeld: Mijn FTP is 240 Watt. Mijn gewicht is 100 kilogram. Mijn categorie is derhalve D (240 / 100 = 2.4).
Als je begint aan Zwift is het verstandig een FTP-test te doen, deze kan je kiezen onder “Workouts”. De FTP-test duurt ongeveer 45 minuten waarin je middels rustig fietsen en een aantal verschillende opdrachten wordt klaargestoomd voor de eigenlijke FTP-test: 20 minuten lang zo hard fietsen dat je het ook daadwerkelijk 20 minuten volhoudt. De waarde die hier uitkomt is je FTP.
De snelheid in Zwift wordt bepaald door het vermogen (watt) dat je trapt in verhouding tot je lichaamsgewicht. En uiteraard speelt de spelomgeving een rol (in het wiel zitten, bergop fietsen, enz…).
FTP wordt vooral gebruikt voor de workouts. W/kg wordt gebruikt voor wedstrijdcategorieën.
Daarom:
– Als Zwift na einde van de rit vraagt of het je FTP mag aanpassen, kies ja.
– Als je gewicht verliest of zwaarder wordt – feestdagen! – pas in Zwift je gewicht aan.
In het menu “Settings” staat een mysterieuze optie “Trainer difficulty”. Deze kan de waarde OFF tot en met MAX hebben.
Nee, dit is niet de heilige graal tot supertijden op eender welk segment 😉
Deze waarde is alleen van toepassing als de weg stijgt of daalt. Standaard staat deze waarde op de helft, of liever gezegd 50%. Dit betekent dat de weerstand de helft is van de weerstand die je in de realiteit zou voelen bij dat stijgingspercentage.
Deze instelling is nuttig omwille allerhande redenen. Bij 50% heb je bijvoorbeeld maar de helft van je versnellingen nodig om een helling te beklimmen in Zwift. Of wanneer je net begint met trainen en je wilt toch de steilste hellingen in Zwift doen dan is 50% realiteit erg welkom. De Radio Tower Climb doet gemiddeld 14% over 1 kilometer, met mijn gewicht en trainer difficulty op 100% is dit bijna niet te doen*.
De instelling heeft ook een nadeel. In de afdaling krijg je ook maar de helft van de weerstand. Dit kan betekenen dat je heel zwaar moet schakelen en snel moet trappen wil je de 100km/u halen.
De slider in Zwift waarmee je deze waarde kunt instellen is niet per definitie handig of nauwkeurig. In het bestand Documents/Zwift/prefs.xml kan je zelf een waarde opgeven. Hierbij is 0 gelijk aan Off en 1 is gelijk aan Max. Standaard staat deze waarde op 0.5.
(* In mijn huidige vorm met een FTP van +/- 250 Watt)
Wedstrijden in Zwift rijd je in je eigen categorie. Zo ga je de strijd aan met mensen die ongeveer even hard fietsen als jij. Bij de wedstrijdinformatie staat aangegeven welke categorisering de organisatie gebruikt, houd je hier aan op straffe van diskwalificatie!
Je berekent de waarde door je FTP te delen door je lichaamsgewicht. Voorbeeld: ik heb een FTP van 240 watt en weeg 100kg. Mijn waarde is dus 2.4 w/kg en daarmee zit ik in categorie D.
Wat is Watt, FTP of w/kg? Lees het hier.
– Als Zwift vraagt je FTP te mogen updaten, kies altijd ja.
– Als je gewicht verliest of juist aankomt (Ullrich-winter?!), pas dit aan in je profiel.
De meest gebruikte categorieën:
A | 4.0 w/kg FTP of hoger | |
B | 3.2 tot 4.0 w/kg FTP | |
C | 2.5 tot 3.2 w/kg FTP | |
D | tot 2.5 w/kg FTP |