Sinds vorig jaar rijd ik zo nu en dan mee in een wedstrijdje in het virtuele wielerspel Zwift. Ik begon met koersjes van rond de 30 à 40 kilometer, maar inmiddels ben ik een beetje verslaafd geraakt aan korte wedstrijdjes van maximaal één ronde (10 kilometer).

Waarom vind ik die korte, explosieve wedstrijden eigenlijk zo leuk?

  • Meedoen kost relatief weinig tijd. Tien minuten infietsen, ruim een kwartier voluit in de race en klaar ben je. Ideaal als je een druk bestaan hebt.
  • Als je een beetje competitief ingesteld bent, fiets je jezelf in zo’n koersje helemaal leeg. Heerlijk gevoel, uitgeteld op een koude vloer naast je smart trainer liggen 😉
  • Het podium halen smaakt naar meer. Inmiddels ben ik teleurgesteld als ik in mijn klasse als pakweg negende eindig.
  • De races vinden vrijwel altijd plaats op vlakke parcoursen. Daardoor maak ik als niet-klimmer ook kans. De korte klimmetjes in bijvoorbeeld Londen kan ik puur op kracht wel aan.
  • 36 kilometer lang 3,6 W/kg fietsen lukt me niet. Maar 10 kilometer lang 3,9 W/kg gemiddeld halen is me inmiddels al één keer gelukt.
  • Het is geinig om de wedstrijd te leren ‘lezen’. Feitelijk verlopen alle races in Zwift volgens hetzelfde stramien: als een haas van start op vol vermogen, daarna een beetje gas terug en meefietsen in de groep en uiteindelijk volle bak naar de finish. Als je dat weet, kun je daar tijdens de race rekening mee houden en zelfs strategisch gaan fietsen.
  • Ik heb ontdekt dat ik kan sprinten. Hoe leuk is dat?
  • Sinds de laatste Zwift-update (oktober 2017) zie je bij een race de tegenstanders in jouw categorie rechts in een kolommetje. Bovendien kun je daar zien op welke plek je fietst in je groep. Dat maakt berekenend (en leep!) rijden gemakkelijker en plezieriger.
  • Je wordt er lekker explosief van. Perfect als je weer eens in Zuid-Limburg of de Vlaamse Ardennen gaat fietsen.

Tip: probeer het zelf eens. De meeste korte wedstrijden worden georganiseerd door WBR (Word Bicycle Relief) . Er zijn vrijwel dagelijks races, op Watopia, in Londen en in Richmond.

Leon Geuyen